Vsebina

Nazaj

Naprej

Korak v varnost (Mark Finley)

3. Veličastna resnica o prihodnosti

Apollo 12 je vzletel povsem po predpisih. Prvih 36 sekund je vse potekalo po načrtu. Toda potem je v vesoljsko ladjo udarila strela, zato so na komandni plošči začele goreti vse opozorilne luči. Dick Gordon, vesoljec v Apollu 12, takole pripoveduje o tem dogodku: »Če bi nam bili takšno stanje uredili v simulatorju – pozemskem modelu te ladje – bi rekli, da takšno stanje ni mogoče. Ne more se zgoditi, da vse opozorilne luči zagorijo naenkrat, a prav tako tudi ni mogoče rešiti takšnega težavnega stanja.«

Ker pa je Apollo 12 že letel, je Gordon s premagovanjem nekaj težav prispel do komandne plošče. Takoj je moral popraviti sistem za usmerjanje vesoljske ladje, ki zaradi udara strele ni deloval pravilno. Pogledal je ven in poskušal ugotoviti svoj položaj po zvezdah. Toda zdelo se mu je, da je nekdo ugasnil vse zvezde. Povsod naokrog je bila tema. Ko so se mu oči privadile na temo, je opazil sijajno zvezdo Rigel v ozvezdju Orion. Kmalu je odkril tudi položaj Siriusa. Ker je poznal položaj teh dveh nebesnih teles, je lahko pravilno določil in uravnal smer letenja Apolla 12, in tako se je polet nadaljeval normalno.

Jezus, ki pozna prihodnost, nam je jasno odkril znamenja – opozorilne luči, ki morajo vsem ljudem naznaniti njegov drugi prihod. Ni nam odkril datuma tega dogodka. Ni nam odkril natančnega dneva in ure svojega prihoda, toda dal je znamenja, po katerih bo lahko prepoznal ta čas vsak človek, ki pozorno proučuje Sveto pismo in mu je pripravljen verovati. V evangeliju po Mateju je Jezus jasno opisal ta znamenja, ki se bodo zgodila pred njegovim prihodom. Ta znamenja gorijo kot opozorilne luči na kontrolni plošči v življenju našega sveta. Najprej se seznanimo z okoliščinami, ki so bile povod za to Kristusovo pridigo.

Jezus je z učenci sedel na Oljski gori in opazoval Jeruzalem in njegov bleščeč tempelj z zlatimi kupolami. Od njih so se odbijali sončni žarki, in tako je bil celoten prizor res veličasten in nepozaben. Nenadoma je rekel: »Tu zagotovo ne bo ostal kamen na kamnu.« Ta poved je bila prerokovanje o razdejanju templja, ki je učence presenetila in globoko pretresla. Zazrli so se v Jezusa, misleč, da bo to razdejanje posledica kakšnega uničenja, ki bo povzročilo tudi konec sveta. Vprašali so:

»Povej nam, kdaj bo to in kakšno znamenje bo napovedovalo tvoj prihod in konec sveta?« (Mt 24,3)

Tedaj jim je Jezus začel opisovati dogodke – znamenja, opozorilne luči – ki se bodo zgodili, preden bo tempelj uničila rimska vojska pod vojskovodjem Titom leta 70 našega štetja. Ta pogovor je bil začetek najbolj veličastne pridige o dogodkih, ki se bodo zgodili pred njegovim drugim prihodom.

Zelo pomembno je, da to poglavje iz evangelija po Mateju spoznamo od njegovih prvih vrst:

»Jezus je šel iz templja. Ko je odhajal, so stopili k njemu njegovi učenci in mu pogled obrnili na tempeljske stavbe. Rekel jim je: Vidite vse to, kajne? Resnično vam povem: tu zagotovo ne bo ostal kamen na kamnu; vse bo porušeno. Ko pa je sedel na Oljski gori, so stopili k njemu učenci in ga na samem vprašali: Povej nam, kdaj bo to in kakšno znamenje bo napovedovalo tvoj prihod in dovršitev (konec) sveta?« (Mt 24,1-3)

Učenci niso vedeli, da je Jezus govoril o dveh dogodkih, o razdejanju templja in svojem drugem prihodu. »Povej nam, kdaj bo to in kakšno znamenje bo napovedovalo tvoj prihod in dovršitev (konec) sveta?« Učenci so hoteli zvedeti to, kar danes zanima tudi nas.

Ali bo Jezus prišel še v našem življenju in ali bodo naše oči videle njega, ki upravlja vesolje? Matej 24 predstavlja Kristusov odgovor učencem. To je opis dogodkov, ki se bodo zgodili pred Kristusovim prihodom. V njegovem sporočilu je dvajset opozorilnih lučk, ki jasno svetijo na kontrolni plošči našega sveta.

Prvo od znamenj, ki jih je Jezus napovedal, je zmeda v verskem svetu. Pravi, da se bodo v zadnjem času pojavili mnogi, ki se bodo predstavljali za Kristusa. Vstali bodo mnogi lažni kristusi. Sveto pismo pravi, da bodo ti lažni zveličarji mnoge prevarali.

»Nastopilo bo veliko lažnih prerokov in bodo mnoge premotili.« (Mt 24,11) To besedilo poudarja, da se bodo pojavili lažni preroki in verski voditelji, ki bodo trdili, da imajo sporočilo iz nebes.

Zadnji dnevi se bodo razlikovali po glasovih, ki bodo iz verskega sveta prihajali z vseh strani. Širili bodo takšne pozive: »To je pot.« »Tukaj je zveličanje«. Mnogi se bodo predstavljali za Kristusa. Mnogi bodo trdili, da so preroki, ki imajo sporočilo za zadnje dni. Misel iz 5. in 11. vrste se nadaljuje v 24. vrsti:

»Kajti pojavili se bodo lažni kristusi in lažni preroki. Delali bodo velika znamenja in čudeže, tako da bi lahko zapeljali celo izvoljene, če bi bilo mogoče.«

Po tem besedilu bo lažnim kristusom in lažnim prerokom uspelo prevarati celo izvoljene. V zadnjih dneh moramo pričakovati pojavitev lažnih ver, veliko novih verskih voditeljev, ki bodo trdili, da so božanskega vira, da so ponovno učlovečenje Kristusa. Delali bodo znamenja in čudeže.

Znano je, da se na raznih koncih sveta mnogokrat pojavljajo ljudje, ki si hitro pridobijo sledilce, v glavnem med mladino od 18 do 25 let. Ti se navadno razlikujejo po nekaterih zunanjih znamenjih.

Nedavno tega se je v Ameriki pojavila skupina okrog 500 mladih sledilcev brata Juliusa, čigar znamenje je bilo zlat uhan v desnem ušesu. Neki novinar je poskušal odkriti, v kaj verujejo ti mladi ljudje. Obiskal je njihovega voditelja. Vprašal ga je: »Ali se  res predstavljate za Kristusa? Ali ste Kristus?«

»Nikoli ni bilo drugega,« je odgovoril brat Julius.

To pa ni osamljen primer. Povsod po svetu se ustanavljajo skupine, ki se imenujejo »Božji otroci«. Vodi jih voditelj, ki trdi, da je učlovečeni Mesija. V Indiji, na primer, živi človek, ki se imenuje Maharajah-Ji, ki zase trdi, da je učlovečeni Bog. V Indiji ima sedem milijonov privržencev. Ko je leta 1971 prvič obiskal Ameriko, si je pridobil samo sedem sledilcev. Čez osem let je spet prišel in imel v Houstonu pridigo pred 20.000 poslušalci vseh poklicev in izobrazb. Maharajah-Ji je sedel na blazini iz rdečega satena, a množica ga je pozdravljala z besedami: »Naj živi popolni! Naj živi popolni!« Zanje je bil to učlovečeni Bog.

Neki mladenič je takole opisal svoje srečanje z njim: »Maharajah-Ji ima duhovnike, ki se imenujejo mahatmasi. Ti k svojemu voditelju vodijo ljudi, ki želijo biti njegovi privrženci. Tako so tudi mene pripeljali predenj. Duhovnik je prijel Maharajahovo roko in jo položil na moja ušesa. V tem trenutku sem zaslišal nebeško glasbo. Tega ne morem zanikati, ker sem jo res slišal. Potem je položil njegov prst na moj jezik. Občutil sem okus nebeškega nektarja, kakršnega še nikoli prej v življenju nisem. Potem je položil roko na moje oči in videl sem čudovito nebeško svetlobo. Ne zanima me, kaj uči Sveto pismo, ker sem vse to resnično občutil in doživel. Ničesar ne morem zanikati,« je ta mladenič končal svojo pripoved.

Sveto pismo pravi, da bo mnogo takšnih učlovečenih kristusov. Pričakujemo lahko, da bo oživelo zanimanje za vse vrste ver. Pravzaprav ta čas ne bo označevala pojavitev posebne, prave vernosti Bogu, temveč oživljenje lažnih ver. Ali obstaja to že danes? Poslušamo o ljudeh, ki trdijo, da so preroki in da imajo posebna Božja sporočila. Jezus je rekel, da bodo delali znamenja in velike čudeže, stvarne čudeže, ki jih ne moremo zanikati.

Znamenja med narodi

»Slišali pa boste o vojnah in novice o vojskovanjih; glejte, da se ne daste zbegati! Vse to se namreč mora zgoditi, vendar to še ne bo dovršitev (konec). Vstal bo narod zoper narod, država zoper državo. Lakota in potresi bodo na raznih krajih.« (Mt 24,6.7)

Jezus je z znamenj v verskem svetu prešel na znamenja, ki opisujejo spopade med narodi. »Slišali pa boste o vojnah in novice o vojskovanjih.« Po Jezusovih besedah bodo zadnji dnevi značilni po ostrih spopadih med narodi.

Že navaden in površen pogled na stanje v svetu odkriva podobo, kakršne še nikoli ni bilo v zgodovini. Naš planet je bil v kratkem časovnem obdobju prizorišče dveh strašnih svetovnih vojn, a samo v preteklem stoletju je zagorelo 25 novih žarišč mednarodnih spopadov. »Vstal bo narod zoper narod, država zoper državo.« »Vojna« je postala navadna beseda v vsakdanjih poročilih.

Ko se je novinar William Riply prvič javil iz Hirošime po eksploziji atomske bombe, so se začetne besede njegovega radijskega poročila glasile takole: »Sem na kraju, kjer se začenja konec sveta.« Toda morda bo kdo rekel: Mar niso bile že vedno vojne, lakote in novice o vojskovanjih? Mar niso bili že vedno spopadi med narodi? Da, zgodovina potrjuje, da so bile vojne vedno, toda posamezne vojne niso napovedane kot znamenja časa. V našem času je hkrati mnogo vojnih žarišč in mnogo načinov, da se o teh vojnah prenesejo poročila – »novice«.

Možnost samouničenja

Ko je Jezus v Razodetju govoril po apostolu in preroku Janezu, je rekel, da bo zopet prišel ustavit nje, »ki uničujejo zemljo«. (Raz 11,18) Nikoli v preteklosti še ljudje niso imeli toliko načinov in možnosti za uničenje življenja na svetu. Z jedrskimi bombami, ki jih imajo, lahko ljudje ves planet spremenijo v pogorišče. Ker ljudje to vedo, se sedaj v času, ko je nevarnost splošne vojne stalno navzoča, pogajajo o miru kakor še nikoli doslej. Sveto pismo prav tako opisuje zadnji čas – na eni strani vojne in novice o vojskovanjih, na drugi pa mirovna pogajanja.

»Ko bodo govorili mir in varnost, tedaj bo nenadoma prišla nadnje poguba, kakor pride porodna bolečina nad nosečo, in ne bodo ubežali.« (1 Tes 5,3)

Tako človeška prizadevanja za ohranitev miru rodijo slabe sadove. Medtem ko se črnilo na pogodbah o miru še ni posušilo, se že dela za izboljšanje oboroževanja. Neki diplomat v Združenih narodih je opisal brezuspešna prizadevanja za vzpostavitev trajnega miru na svetu takole: »Prizadevanja so ogromna, a uspehi slabi.«

Znamenja v naravi

Po znamenjih v verskem in družbenem življenju je Jezus prešel na opisovanje znamenj v naravi. Vsa narava na našem planetu žaluje pod bremenom greha. Jezus je rekel: »Lakote in potresi bodo (ne: lahko bi bili, temveč bodo) na raznih krajih.« (Mt 24,7)

Nenavadni naravni pojavi, lakota in bolezni so tudi opozorilne lučke na kontrolni plošči zgodovine.

Lakota! Ko slišimo to besedo, se nehote spomnimo milijonov prebivalcev Afrike in Azije, ki trpijo zaradi lakote in podhranjenosti. Afriko je v nekaj preteklih letih prizadel pogin živine. Sodijo, da je v najbolj ogroženih predelih polsaharskega področja poginilo med 70 do 90 odstotkov živine. Neki strokovnjaki trdijo, da v Afriki vsako leto pogine okoli 200 tisoč glav živine zaradi suše, ki se je začela pred nekaj leti in še vedno traja.

V mnogih predelih sveta postaja pomanjkanje hrane prava katastrofa. Jezus je rekel, da bo lakota. Kako dolgo bo trajala? Kako dolgo bo srce večnega Boga, ki je ustvaril človeka in ljubi vsa človeška bitja kot svoje otroke, lahko prenašalo trpljenje in nesreče na svetu?

Jezus je rekel, da bodo po mnogih krajih kužne bolezni. V našem času napadajo kužne bolezni ljudi, živali in rastlinski svet. Koliko ljudi na svetu vsako leto umre samo za rakom! Doslej znanost ni mogla določiti niti povzročiteljev, a kje neki, da bi našla zdravilo proti tej hudi bolezni. Prav tako zbolevajo tudi živali. Zdrave živali so danes skoraj redkost. Tudi rastlinstvo je prizadeto od raznih bolezni. Pred kratkim sem se s prijateljem sprehajal po njegovem lepem in dobro negovanem sadovnjaku. Vprašal sem ga, kolikokrat na leto škropi svoje sadno drevje. Odgovoril je: »Najmanj 12- do 15-krat. Stalno se pojavljajo nove bolezni, ki ne bi uničile samo sadežev, ampak tudi drevesa, če jih ne bi škropil s strupenimi kot tudi zaščitnimi sredstvi.« Vprašal sem ga še: »Ali je bilo to potrebno tudi pred 25 leti?« Njegov odgovor se je glasil: »Vprašaj katerega koli sadjarja, pa ti bo vsak rekel, da se mora število škropitev stalno povečevati.« Da, Jezus je rekel, da bo to znamenje njegovega drugega prihoda. Vse to, lakote, kužne bolezni, onesnaženost, je postalo povsod na našem planetu tako vsakdanje, da mnogokrat tega sploh ne opazimo kot znamenje časa. Toda to so opozorilne lučke, ki napovedujejo Jezusov prihod.

»Potresi bodo na raznih krajih.« Nekateri zemljevidi, ki so delili zemljo na potresna in nepotresna področja, so izgubili svoj pomen. Dovolj je, da pogledamo časopisna poročila samo za nekaj let nazaj, da bi se spomnili močnih potresov, ki so prizadeli Managuo, Guatemalo, Aljasko, Turčijo, Kitajsko, Sovjetsko republiko Armenijo ali neki drug kraj sveta. Število mrtvih po posameznih katastrofah se je povzpelo na stotine tisočev. Vsa zemlja žaluje in stoka pod tem z grehom obremenjenim in bolnim svetom.

»Kakor je bilo namreč v Noetovih dneh, tako bo tudi ob prihodu Sina človekovega. Kakor so namreč v dneh pred potopom jedli in pili, se ženili in se možile do dne, ko je šel Noe v ladjo, in niso ničesar zaslutili, dokler ni prišel potop in vse odnesel, tako bo tudi ob prihodu Sina človekovega.« (Mt 24,37-39)

Ko je Jezus dalje opisoval naš čas, ga je primerjal z Noetovimi dnevi, ko ljudje »niso ničesar zaslutili, dokler ni prišel potop«. Kaj pomeni »niso zaslutili«? Lahko bi bili zvedeli, da bo prišel potop. Noe je o tem govoril 120 let. Toda njegovo sporočilo so zavrnili. Ali je mogoče, da se to ponovi tudi z znamenji, o katerih je govoril Jezus in se povsod okrog nas uresničujejo? Ali je mogoče, da so nam postali tako vsakdanji lažni preroki, vojne in novice o vojskovanjih, potresi, lakote in kužne bolezni, da jih ne prepoznavamo kot znamenja Kristusovega prihoda?

Moj prijatelj, ki živi v velikem mestu in stanuje v neposredni bližini garaže za gasilske avtomobile, mi je pripovedoval, da se je tako navadil na zavijanje siren in hrup močnih motorjev, ki jih povzročajo iz garaže vozeči avtomobili, da lahko kljub vsemu temu mirno spi. Ali je tako tudi z našim svetom? Jezus je dal opozorilne luči, ki bi nas morale prebuditi, da bi dojeli, kako blizu je čas njegovega prihoda. Ali smo se tako navadili nanje, da mirno spimo, čeprav svetijo s polno močjo? Jezus je rekel, da bo tako, kakor je bilo v Noetovem času. A kako je bilo tedaj?

Znamenja v družbi

»Videl je torej Gospod, da je hudobija ljudi na zemlji velika in da je vse mišljenje in hotenje njih src ves čas samo hudobno.« (1 Mz 6,5)

To je opis Noetovega časa. Moralna pokvarjenost ljudi predpotopnega sveta je izzvala Božjo sodbo. V moralnem pogledu je naš čas takšen kakor Noetov. »Videl je torej Gospod, da je hudobija ljudi velika (...) in zemlja je bila polna hudobije.« (1 Mz 6,11)

Noetov čas sta označevala nemorala in brezpravnost. Že površen pogled na časopisne naslove nam bo odkril, da ima tudi naš čas enake značilnosti. Kriminal se širi hitreje kakor kdaj prej. V zadnjih dvajsetih letih se je več kakor potrojilo število resnih prestopkov zakona, kot so uboji, ropi in nasilja v mnogih mestih na svetu. Kaj nam pove ta podatek? To je še ena opozorilna luč, ki kaže, da bo Jezus prišel.

»Ker bo krivica narasla, bo ljubezen pri mnogih ugasnila.« (Mt 24,12)

Zdi se, da to besedilo opisuje naš čas. Ljubezen se je ohladila celo pri njih, ki trdijo, da verujejo v Boga. Ohladila se je ljubezen do Boga in bližnjih. Za to ni potrebno navajati dokazov, ker je to dejstvo vsem nam dobro znano iz vsakdanjega življenja.

Strah

»Ljudje bodo koprneli od strahu v pričakovanju tega, kar pride na ves svet, kajti nebeške sile se bodo majale.« (Lk 21,26)

Dva prijatelja sta se srečala po petindvajsetih letih. Za trenutek sta se spomnila svojih otroških dni, ki sta jih preživela skupaj. Potem je eden od njiju rekel: »Koliko se je naš mestni predel spremenil v teh petindvajsetih letih! Ponoči si ne bi več upal iti po ulici, na kateri sva se nekoč igrala.«

»Zakaj?« ga je presenečen vprašal drugi.

»Postalo je prenevarno. V njej mimoidoče večkrat napadajo. Posebno nevarne so v tolpe organizirane skupine  najstnikov.«

Zaradi porasta kriminala je ljudi zajel strah. Mnogi si vgrajujejo na vratih različne ključavnice in si nameščajo občutljive in zapletene alarmne naprave. Drugi si kupujejo pse čuvaje in jih imajo v hiši. Zakaj? Ker v srcih ljudi našega časa vlada strah.

Kaj naj rečemo o različnih oblikah strahu, ki se pojavlja vse pogosteje? Ljudje se bojijo vojne, lakote in bolezni. Sodobni človek se boji neozdravljive bolezni raka. Toda ko vemo, da so vsi ti dogodki in pojavi v svetu in med ljudmi samo znamenja na poti, ki govorijo, da je blizu naš večni dom, moramo povzdigniti svoje glave. Vsi ti pojavi so opozorilne luči, ki govorijo, da bo Jezus kmalu prišel zveličat te, ki ga pričakujejo.

Porast nemorale

Jezus je dalje primerjal Noetov čas z našim:

»Kakor so namreč v dneh pred potopom jedli in pili, se ženili in se možile do dne, ko je šel Noe v ladjo.« (Mt 24,38)

Morda se sprašujete: Kako bi lahko bilo to znamenje konca, ko pa se ljudje od nekdaj ženijo in možijo? Toda Jezus tukaj ni govoril o blagoslovljeni in čudoviti zakonski ustanovi. Tu je govoril o zakonski nezvestobi, o pojavitvi nemorale, ki označuje zadnje dni.

Veliko je ljudi, ki menijo, da je zakonska zveza preživeta ustanova. Neki sodobni pisec razmišlja takole o zakonski zvezi: »Zakonska zveza je kakor pas. Pripneš si ga in se z njim zategneš. Če ti ne ustreza, si ga odpneš in ga odvržeš.« Kje so načela čednosti, ki so držala družino skupaj? Norme so zavržene, a njihov prostor je zasedel moralni nered.

Dodajmo Jezusovim besedam še besedilo iz drugega pisma Timoteju: »To pa vedi! V poslednjih dneh bodo nastopili hudi časi. Ljudje bodo namreč sebični, lakomni, bahavi, prevzetni, nehvaležni bodo in brezbožni, trdosrčni, nespravljivi, obrekljivi, razuzdani, divji, brez dobrotljivosti, izdajalski, predrzni in napuhnjeni, bolj se bodo navduševali za naslade kakor za Boga.« (2 Tim 3,1.4)

Ali drži vse to za naš čas? To so ti »hudi časi«, ki bodo »nastopili v poslednjih dneh«. Ko Pavel pravi, da bodo otroci roditeljem nepokorni, ne misli na naraven prepad, ki se pojavlja med pokolenji. Danes se je ta prepad spremenil v uporništvo, nespoštovanje starševske besede, v vojno v domu, v razdor družine. Morala in čednosti so zavržene, vlada pa nemorala. Katero sporočilo nam pošiljajo slike z naslovnih strani revij, ki jih lahko vidite na vseh stojnicah za prodajo časopisov?

Apostol Pavel pravi, da se bodo ljudje v zadnjem času navduševali za naslade. Prostori za zadovoljevanje strasti v mnogih državah so številnejši od ustanov za izobraževanje, oddih in zdravo razvedrilo. Mladi prebijejo veliko časa v disku in nočnih klubih, v zakajenih prostorih. Denar in zdravje uporabljajo samo za zadovoljstvo, za »naslade«. Bivanje v naravi in koristno delo so zamenjali za prostore, v katerih pride v glavnem do prvih korakov k narkomaniji, slasti, okusu, zadovoljstva, pa čeprav samo trenutnega, in ne glede na to, ali je resnično in koliko stane.

Jezus je jasno napovedal pojave in dogodke in rekel: »Tako tudi vi: kadar boste videli vse to, vedite, da je blizu, tik pred vrati.« (Mt 24,33) Če primerjamo dogajanja okrog sebe, dogodke, o katerih lahko vsak dan beremo v časopisih, in znamenja konca, ki smo jih proučevali, tedaj lahko razumemo tudi ta Jezusov nauk.

Kristusovo vabilo človeškemu srcu

Naša velika prednost je, da lahko spoznamo Kristusa in se pripravimo za njegov prihod. Izkoristiti moramo čas, ki ga imamo. Samo tako bo življenje dobro izkoriščeno. Jezus vabi ljudi, naj mu izročijo svoja srca, ker so umazana z grehi. V človeškem srcu so zavist, sovraštvo, zloba in še mnoga druga zla, ki jih lahko odpravi samo Bog. Zakaj Jezus še ni prišel? Zato, ker še nismo pripravljeni.

»In ta evangelij kraljestva se bo oznanjeval po vsem svetu v pričevanje vsem narodom, in tedaj pride dovršitev (konec).« (Mt 24,24) Če Jezus ne bi čakal, bi bili mnogi naši dragi izgubljeni. Želi, da bi se veselo sporočilo o osvoboditvi od greha in o Božjem kraljestvu oznanilo vsem narodom.

Jezusova vrnitev je blizu. Ali je kakšna ovira med teboj in Jezusom? Ali je kar koli tako pomembno, da bi te oviralo v pripravi za srečanje z Gospodom? Morda kakšen greh, zadovoljstvo, malik ali navada?

Ali želiš imeti to prednost, da boš ob Jezusovem prihodu z veseljem lahko rekel: »Gospod, čakal sem te! Željno sem pričakoval tvoj prihod.« Da bi bilo tako, je dovolj reči: »O, Gospod, sedaj ti želim izročiti svoje življenje.«


Vsebina

Nazaj

Naprej

Več dobrih knjig lahko najdete na Založbi Logos!