V tretjem letniku srednje šole je naš razred, 3. b, skupaj z drugimi razredi za teden dni odšel v naravo. Bili smo v učnem centru na Kozjaku. Tam sem doživel nenavaden mir, da sem se sam čudil, pa tudi sošolci in sošolke so opazili. Bil sem "kul". Poleg tega sem dobil tudi nenavadno moč, tako da mi pri nogometu, bodisi v napadu bodisi v obrambi nihče ni bil kos. Ko sem se vrnil domov v Poljčane, sem opazil, da vse to kopni. Odločil sem se, da znova poiščem ta mir in moč, kar koli že to je. Naslednje leto na maturantskem izletu v Španiji, potem v diskotekah in na "čagah", nato pri Hare Krišni, pa v alternativni glasbi - a nisem našel. Kaj naj mislim in delam, da bom spet doživel tisto, kar sem na Kozjaku? Bolj sem se trudil, bolj sem se zapletal in iskal.

Nekako "po naključju" mi je prijateljica posodila Sveto pismo. Ko sem bral Jezusov govor, sem začutil, da je mir ob branju podoben tistemu iz tretjega letnika. Je bil takrat Jezus? Dogodki, ki so sledili, so bili očitno načrtovani. V knjižnici me je nagovoril fant, ki me je usmeril na dobro literaturo. Ko sem čez pol leta iskal cerkev, ki se drži tega, kar je napisano v Svetem pismu, pa je nisem našel na naslovu, ki sem ga dobil na spletu, sem se obrnil in na ulici zagledal tega fanta, ki mi je takrat v knjižnici rekel: "Če želiš, da se spet srečava, moli." Prijateljica, ki mi je posodila Sveto pismo, se je v knjižnici srečala s tem istim fantom, ki ji je govoril o Jezusu, tako da je sčasoma tudi ona začela verovati. Ko sva neke sobote skupaj šla na vlak, sva ugotovila, da še ena punca iz našega kraja hodi v isto cerkev. In še bi lahko našteval.

Od takrat vem, kdo mi je dal takšen mir in moč za pravo življenje. Izvedel sem tudi, zakaj - ker ima Stvarnik veselje z ljudmi in jih iz ljubezni hoče pritegniti k sebi in jih tako rešiti od zla in smrti. Vem, da kdor resnično želi spoznati namen in pomen svojega življenja, ga bo našel po Jezusu v pravem Bogu. Danes vem, kaj naj mislim in delam, da bom imel v sebi mir in moč. Jezus daje duhovno bogastvo vsakomur, ki ga nima, če le iskreno išče. Danes sem bil z Jezusom in spet imam mir.

Aleš